1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak pęcherza moczowego |
Ola Olka
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 11209
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2018-08-30, 07:43 Temat: Rak pęcherza moczowego |
megan49 napisał/a: | Czy w powiązaniu z wynikiem scyntygrafii TK, może budzić moje obawy, | Moim zdanie nie tym bardziej że piszą: megan49 napisał/a: | Uwidocznione w badaniu struktury kostne bez cech destrukcji typowych dla procesu npl. |
Jeżeli chodzi o badanie struktur kostnych scyntygrafia jest jednak dokładniejsza niż tomografia.
Nie daj się jednak zwariować i omów spokojnie wyniki z lekarzem
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2018-08-28, 13:47 Temat: Rak pęcherza moczowego |
megan49 napisał/a: | Wizytę kontrolną mąż ma dopiero 15 listopada, czy trzeba ją przyśpieszyć? | To dopiero za ponad dwa miesiące... Ja bym starała się przyśpieszyć jeżeli się da megan49 napisał/a: | Czy mam prosić o jakieś inne badania, ten lekarz bardzo niechętnie daje skierowanie na badania. | We wnioskach zalecona jest tomografia komputerowa by dokładniej określić te podejrzane zmiany. Tego trzeba się domagać. megan49 napisał/a: | Jeśli to mogą być zmiany przerzutowe, to jak sprawdzić czy to od raka z pęcherza moczowego, czy też od czerniaka? | Na tym etapie nic nie wiadomo - nie jestem specjalistą ale chyba dopiero biopsja i badanie histopatologiczne mogłyby tu pokazać jakiego charakteru są te zmiany i skąd.
Porozmawiajcie z lekarzem prowadzącym co dalej. Wynik nie jest taki by można go było lekceważyć.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2018-08-28, 14:52 ]
Przepraszam ale źle doczytałam - we wnioskach nic o tomografi nie było. Jednakże tak czy tak trzeba rozwiać wątpliwości tym bardziej że jak już pisałam mąż ma za sobą histori onkologiczną. |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2018-08-28, 07:35 Temat: Rak pęcherza moczowego |
megan49 witaj na forum.
Jeżeli chodzi o te wyniki to ze względu na historię onkologiczną męża skonsultowałabym te wyniki z lekarzem ponieważ megan49 napisał/a: | Aktualny obraz scyntygraficzny niejednoznaczny , obecność pojedyńczych zmian w kręgosłupie i mostku nie pozwala na stanowcze wykluczenie ewent. procesu metatstatyc | jak pisze we wnioskach - nie można na 100% wykluczyć że zmiany nie maja charakteru metastatycznego - czyli przerzutowego.
Musicie to przedyskutować z lekarzem który dał wam skierowanie na badanie.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|